Zahrada

Jak na horké kompostování: Využijete i listí ořešáku

Od   | 

Znáte horké kompostování? Je to metoda, při které získáte mnohem rychleji kompost nejvyšší kvality bez zárodků nemocí a nežádoucích cizopasníků. Zužitkujete k tomu i materiály, které se obecně na kompost moc nedoporučují, například ořešákové listí. Protože je teď v pozdním podzimu listí mnoho a pro horké kompostování se velmi dobře hodí, je ten pravý čas ho vyzkoušet. Jen si musíte zateplit kompostér.

Otočný kompostér – vpravo – vám velmi usnadní práci. Zdroj: Canstockphoto

V klasickém i otočném kompostéru

Kompostovat horkou metodou můžete i v klasickém kompostéru, pokud ho dobře odizolujete a budete ho často mechanicky přehazovat a prohrabovat. Mnohem méně práce ale budete muset obětovat, pokud si pořídíte kompostér zateplený a otočný.

 

Možnosti venkovního stínění. A kam pro něj?

 

Základem je pečlivá příprava

Jak tedy na to? Připravte si odděleně, např. do košů, boxů, přepravek a podobně 15 dílů suššího materiálu obsahujícího uhlík (dřevěné piliny, hobliny, suché nadrcené listí, štěpka, drcená sláma) na 1 díl trávy, bioodpadu z kuchyně či zvířecího trusu. Bez tohoto ideálního poměru horké kompostování nevznikne. Materiál, kterého by měl být minimálně metr krychlový, vložíte do kompostéru, naočkujete hotovým kompostem a dvakrát týdně překopáte, nebo v případě kompostéru otočného točením promísíte. Materiál během procesu nepřihazujete, nevrstvíte, to je typické pro chladné kompostování a proces by to narušilo.

Před vložením do kompostéru si připravte suroviny. Zdroj: Canstockphoto

Zničí choroby a škůdce

To je velmi důležité, aby započala třítýdenní fáze, kdy ve středu kompostu bude teplota okolo 60°C! V malých dobře odizolovaných kompostérech může dosáhnout až 70°C! Zatímco prospěšným bakteriím tato desinfekce nevadí, vše choroboplodné zničí a nastartuje rychlejší rozklad, takže krásný tmavý výživný kompost budete mít už po dvou měsících a zpracují se i materiály, jako právě ořešákové listí.  Teprve po dvou až třech týdnech teplota klesne na obvyklých cca 20°C, což dovolí žížalám pokračovat ve své práci, která bude velmi dobře nastartována.

Zdroj info: Zahrada od A do Z, Česká zahrada, Vše o kompostování

Fotogalerie:

 

Pohovka, u které můžete měnit hloubku sedu

 

 


You must be logged in to post a comment Login