Kuchyně

Indukční varná deska: V čem jsou její hlavní výhody? A jak se liší od té sklokeramické?

Od   | 

Indukční deska se stala běžnou součástí moderní domácnosti. Vypadá totiž minimalisticky a přináší celou řadu výhod. Pokud stále nejste přesvědčeni, že je indukční deska vhodná i pro vás, pokračujte ve čtení. Zjistíte, jaké jsou její hlavní přednosti i zápory a v čem se liší od tolik podobné sklokeramické desky.

Na indukční varnou desku je třeba speciální nádobí. Zdroj: Fagor

Jak funguje indukční varná deska

Jak už samotný název napovídá, indukční deska ohřívá na principu elektromagnetické indukce. Od ostatních typů varných desek se liší především tím, že elektromagnetické vlny zahřívají pouze dno nádoby, a tím i její obsah. Nedochází tak k rozpálení celé nádoby ani samotné varné zóny.

 

 

Výhody indukční desky

Revoluční způsob ohřevu s sebou přináší celou řadu dalších výhod. Kromě minimalistického a stylového designu mezi ně patří následující:

  • Bezpečnost. Specifický způsob ohřevu zajistí, že povrch nádobí nepálí. Poté, co z indukční desky nádobí sundáte, varná zóna není horká.
  • Rychlý a rovnoměrný ohřev. Další velkou výhodou je velmi rychlý a rovnoměrný ohřev. Díky cílenému zahřívání dna nádoby totiž nedochází k uniku tepla do okolí a jeho intenzita je soustředěna jedním směrem. Indukce dokáže ohřívat o 25-50 % rychleji než jiné druhy ohřevu.
  • Úspora elektrické energie. Ačkoliv se pořizovací náklady za indukční desku mohou zdát vysoké, postupná úspora elektrické energie vám následně spoustu peněz ušetří.
  • Minimální připalování. Mezi výhodami bychom neměli opomenout ani skutečnost, že u varných zón lze nastavit opravdu nízkou teplotu zahřívání. Jídlo tak můžete udržovat teplé a nedojde k jeho připálení jako v případě jiných způsobů ohřevu.
  • Snadná údržba. Indukční vlny zahřívají pouze dno nádobí a samotná varná zóna i její okolí se nepřehřívají. Díky tomu se při vaření nepopálíte a současně se nemusíte bát připalování zbytků na varné ploše. Údržba je proto rychlá a jednoduchá.

Na varné desce můžete používat i atypické tvary hrnců. Zdroj: Amica

Nevýhody používání indukce

Abychom však zůstali objektivní, je třeba zmínit také nevýhody. Těch je rozhodně méně než výhod, některé věci je však důležité vědět dopředu.

  • Vysoká pořizovací cena. I když vám používání indukční desky sníží náklady za elektrickou energii, je třeba počítat s vyšší pořizovací cenou.
  • Hlučnost. Zvuky, které indukční deska vydává, mohou připomínat vibrace nebo bzučení a zesilují s vyšší teplotou ohřevu. Tento zvuk je pro indukční desky typický a nepředstavuje závadu. K jeho lehké redukci navíc může dojít nákupem kvalitnějšího nádobí.
  • Křehkost. Ačkoliv se povrch indukce snadno udržuje, je třeba myslet na to, že je citlivý na poškrábání nebo prasknutí. S nádobím proto vždy manipulujte opatrně a povrch desky čistěte pouze speciálními přípravky.
  • Nutnost speciálního nádobí. Mezi největší nevýhody však dozajista patří nutnost nákupu speciálního nádobí. To musí mít speciální feromagnetické dno. Pokud totiž na varnou plochu postavíte klasické nádobí, jeho obsah se jednoduše nezačne ohřívat. Je však možné, že takové nádobí máte dávno doma. Stačí se podívat na spodní stranu jednotlivých hrnců a pánví. Pokud tam najdete symbol cívky, máte vyhráno. Právě takto se značí nádobí vhodné pro vaření na indukci.

Indukční vs. sklokeramická deska: Jaký je rozdíl?

Indukční a sklokeramická deska mohou na první pohled vypadat podobně. Obě však nabízí zcela jiné vlastnosti. První rozdíl nápadný už na první pohled je, že se povrch sklokeramiky při vaření zahřívá a topné spirály způsobují jeho zabarvení do červena. Teplo z těles navíc sálá, proto dochází k jeho většímu rozptylování a delšímu ohřevu. Z toho také plyne větší spotřeba elektrické energie. Abychom však nezůstali pouze u záporů, představíme vám také přednosti. Mezi ty patří především nižší pořizovací cena, méně hlučný provoz a možnost používání jakéhokoliv nádobí jako v případě klasického sporáku.

Integrované odsavače par ve varné desce jsou v posledních letech oblíbené. Zdroj: Franke

Indukční deska se přizpůsobí vašim potřebám

Indukční varná deska je velmi elegantním řešením do jakékoliv kuchyně. Její plocha není nijak členitá a varné zóny jsou na jejím povrchu pouze graficky naznačeny. Ovládá se dotykově a je dostupná nejen v černé, ale také třeba bílé barvě. Počet varných zón je rozmanitý a záleží jen na osobních preferencích. Moderní indukční desky lze navíc připojit na jakýkoliv jistič a nastavit si potřebný maximální výkon desky. Pokud proto nechcete zasahovat do elektroinstalace, informujte se u prodejce, jaké možnosti konkrétní varná deska nabízí.

Zdroj: Good Housekeeping, Apartment Therapy, Kapitoly o bydlení

Fotogalerie:

 

 

 

 


You must be logged in to post a comment Login