Kuchyně
Indukce je IN aneb jak rychle uvařit
Vaření je díky indukční desce mnohem méně náročné, je rychlé i šetrné k životnímu prostředí. Desky mají moderní design a jejich výhody už považujeme za samozřejmost. Víte, jaké to jsou?
Jak fungují indukční desky?
Nejlepší na indukčním ohřevu je to, že se zahřívá pouze dno a vnitřek nádoby. Nedochází k lokálnímu ohřevu a rozpálení varné plochy, což je nevýhoda sklokeramických desek. Hrozí mnohem menší riziko popálení. Indukce pracuje s elektromagnetickými vlnami. Vaříte velmi rychle a výrazně úsporněji.
Na indukci nemůžete vařit v každém nádobí, ale potřebujete speciální s feromagnetickým dnem.
Největší výhody indukčních desek
- Úspora času: nedostatek času je v současné době klasickou součástí našeho životního stylu. A právě v rychlém vaření tví velká výhoda indukce. Oproti plynu je toto vaření kratší asi o 30 %, protože se zahřívá jen dno nádoby a netrvá to ani zdaleka tak dlouho. Někteří majitelé indukčních desek už ani nepoužívají rychlovarnou konvici, protože je pro ně rychlejší uvařit si vodu v kastrůlku.
- Bezpečnost: zejména rodiny s malými dětmi oceňují větší bezpečnost indukčního vaření. Desky se totiž nenahřívají a nelze se o ně přímo spálit. Některé modely mají jako přídavek ještě další prvky (zámky, časovače apod.).
- Méně spotřebované energie: kratší vaření a více efektivní zahřívání nádoby ovlivňuje pozitivně také výdaje za energie. V porovnání se sklokeramickou varnou deskou spotřebuje ta indukční o 20 až 40 % méně, což už je rozhodně zajímavý faktor.
Indukční desky mají i pár nevýhod
Abychom byli spravedliví, musíme objektivně zmínit i pár nevýhod, které indukční desky mají. Pro někoho může být překážkou vyšší pořizovací cena. Protože ale šetří energii, je důležité si uvědomit, že v budoucnu vám tuto investici několikanásobně vrátí. Nevýhodná je i složitější údržba. Každý škrábanec jde vidět a snižuje životnost desky. Čistěte pravidelně a důkladně, ale jen prostředky k tomu určenými a šetrnými. A nezapomeňte, že indukce potřebuje speciální nádobí a nemělo by se jednat o to nejlevnější na trhu. To vám moc dlouho nevydrží a často při používání nepříjemně bzučí.
Indukční varné desky by si neměli pořizovat lidé s kardiostimulátorem, protože magnetické vlny mohou negativně ovlivnit jeho funkci.
Indukční desky mají mnoho zajímavých funkcí
Chcete udělat ze svého vaření profesionální záležitost? Indukce je určitě správná volba. Než nějakou vyberete, měli byste se ale orientovat v základních funkcích, které desky nabízí.
- Booster: okamžitý ohřev na maximální výkon.
- Časovač: nastavení času pro automatické vypnutí varné zóny.
- Flexi zóna: plocha na varné desce, která si dokáže sama zmapovat velikost varné nádoby a přizpůsobit místo ohřevu.
- Udržení teploty: uvařené jídlo udrží teplé a vy si ho můžete vychutnat déle po uvaření a bez ohřívání.
- Automatické vypnutí: po delší době nečinnosti dochází k automatickému vypnutí desky.
- Dětská pojistka: to známe všichni. Zablokují se tlačítka a dětské nenechavé prstíky nemohou desku nechtěně spustit nebo vám nějak přeprogramovat zvolené programy.
- Stop&Go: tato funkce umožňuje kdykoliv zastavit proces vaření a zase se k němu po čase vrátit při stejném nastavení.
Myslete na pravidelnou údržbu
Šetrné, ale pečlivé čistění je základ proto, aby vám deska poctivě a dlouho sloužila. Křehký materiál, který se nachází na jejím povrchu, je velmi náchylný na poškrábání. Pozor si dejte na to, aby vám na desku nespadlo něco z výšky, protože může prasknout. Po každém vaření byste měli povrch vyčistit. Existují speciální krémy a spreje na indukci. Nikdy nepoužívejte nějaké hrubé a drsné materiály, třeba drátěnku.
Fotogalerie:
You must be logged in to post a comment Login