Zahrada

Jak na horké kompostování. Využijete i listí ořešáku.

Od   | 

Znáte horké kompostování? Je to metoda, při které získáte mnohem rychleji kompost nejvyšší kvality bez zárodků nemocí a nežádoucích cizopasníků. Zužitkujete k tomu i materiály, které se obecně na kompost moc nedoporučují, například ořešákové listí. Protože je teď v pozdním podzimu listí mnoho a pro horké kompostování se velmi dobře hodí, je ten pravý čas ho vyzkoušet. Jen si musíte zateplit kompostér.

Otočný kompostér – vpravo – vám velmi usnadní práci

V klasickém i otočném kompostéru

Kompostovat horkou metodou můžete i v klasickém kompostéru, pokud ho dobře odizolujete a budete ho často mechanicky přehazovat a prohrabovat. Mnohem méně práce ale budete muset obětovat, pokud si pořídíte kompostér zateplený a otočný.

Otočných kompostérů jsou různé typy. Šikovní kutilové si je dokážou vyrobit i podomácku. Při kompostování v pozdním podzimu dbejte na dobrou izolaci.

Základem je pečlivá příprava

Jak tedy na to? Připravte si odděleně, např. do košů, boxů, přepravek atd 15 dílů suššího materiálu obsahujícího uhlík (dřevěné piliny, hobliny, suché nadrcené listí, štěpka, drcená sláma) na 1 díl trávy, bioodpadu z kuchyně či zvířecího trusu. Bez tohoto ideálního poměru horké kompostování nevznikne. Materiál, kterého by měl být minimálně metr krychlový, vložíte do kompostéru, naočkujete hotovým kompostem a dvakrát týdně překopáte, nebo v případě kompostéru otočného točením promísíte. Materiál během procesu nepřihazujete, nevrstvíte, to je typické pro chladné kompostování a proces by to narušilo.

Před vložením do kompostéru si připravte suroviny.

Zničí choroby a škůdce

To je velmi důležité, aby započala třítýdenní fáze, kdy ve středu kompostu bude teplota okolo 60°C! V malých dobře odizolovaných kompostérech může dosáhnout až 70°C! Zatímco prospěšným bakteriím tato desinfekce nevadí, vše choroboplodné zničí a nastartuje rychlejší rozklad, takže krásný tmavý výživný kompost budete mít už po dvou měsících a zpracují se i materiály, jako právě ořešákové listí.  Teprve po dvou až třech týdnech teplota klesne na obvyklých cca 20°C, což dovolí žížalám pokračovat ve své práci, která bude velmi dobře nastartována.

Fotogalerie:

 

Kam pro zařízení předsíní


You must be logged in to post a comment Login