Kuchyně
Drtič odpadu v kuchyni: Potřebujete ho, nebo ne?
Drtič odpadů v kuchyni je velmi efektivní prostředek k tomu, jak se zbavit biologického odpadu v domácnosti. V zahraničí jde o naprosto běžnou součást kuchyně. U nás tak častý není, ale dostává se do povědomí lidí stále víc a je velmi pravděpodobné, že se brzy stane i u nás naprosto samozřejmým spotřebičem. Nadchl vás tento malý pomocník? Potřebujete ho?
Je jasné, že lidé, kteří bydlí na vesnici, drtič odpadu nijak výrazně nepotřebují. Obvykle mají kompost, často také chovají drůbež nebo jiná zvířata, která spoustu zbytků z domácnosti mohou sníst a velmi je ocení. Ve městech sice existují popelnice na biologický odpad, ale ne vždy a všude. Drtiče mohou být zajímavým řešením. Napojí se na odtok dřezu, odpad je rozmělněn na miniaturní částečky a bez problémů odchází do kanalizace.
Drtič odpadu lze nainstalovat také do staré kuchyně. Není kvůli němu nutná žádná rekonstrukce nebo dokonce nová linka.
Jak správně čistit nerezový dřez?
Víte, jak drtič funguje?
Zbytky různých potravin máme doma všichni. Většina je hází do koše, menší část na kompost nebo do popelnice na biologický odpad. Pokud se vám toto nechce řešit a zároveň nechcete mít doma zápach z rozkládajících se potravin v odpadním koši, je drtič odpadu elegantní řešení. Jeho obsluha je velmi jednoduchá a pořízení není tak velká investice. Věřte, že budete až překvapeni, o kolik pomaleji se vám bude plnit odpadkový koš. Drtič kuchyňského odpadu se montuje na výtokový otvor dřezu. Veškeré potravinové zbytky se tedy vhodí do dřezu a postupně shrnují do komory drtiče. Rozdrtí se a rozmělní na malé částečky, které pak odchází spolu s vodou z drtící komory odpadovou trubkou do kanalizace. V podstatě drtič nahradí klasický sifon, a když je drtič vypnutý, přebírá jeho funkce. Můžete dělat všechno co doposud. Umývat nádobí, vylévat do dřezu vodu apod.
Co patří do drtiče odpadu?
Drtič je vyrobený tak, aby zvládl zlikvidovat velmi tvrdé materiály, například kosti. V podstatě do něj můžete dát cokoliv, co se zvládne rozložit v přírodě:
- slupky z brambor, melounů, pomerančů, banánů,
- celé brambory a veškeré ovoce a zelenina,
- kuřecí a rybí kosti, rybí hlavy,
- vaječné skořápky,
- košťály,
- staré pečivo,
- zvadlé květiny,
- kávovou sedlinu,
- zbytky z talířů a dokonce i ubrousky nebo papírové kapesníčky či papírové utěrky.
Do drtiče odpadů nikdy nedávejte sklo, plasty, kovy, porcelán, igelitové sáčky, hliníkové folie, plátno, provázky, gumu, kameny, houbičky a drátěnky, suché slupky cibule, kukuřičné slupky apod.
Odpady, které vyhodíme, tvoří ze 40 % odpady organického původu, a ty můžeme snadno zlikvidovat právě v drtiči.
Jaké parametry by vás měly zajímat při výběru drtiče?
Na trhu jsou dostupné nejrůznější drtiče od různých výrobců. Ne každý je ovšem stejně kvalitní nebo výkonný. Někdy jde o nepatrný rozdíl, ale jindy může být dost zásadní proto, aby vám drtič fungoval tak, jak má, a plnil vaše potřeby. Jaké faktory by pro vás měly hrát hlavní roli při výběru?
1. Výkon
Pro běžnou rodinu by měl drtič mít příkon kolem 475 až 490 W a v průměru 2500 otáček za minutu. Pro srovnání v restauracích mají průmyslové drtiče odpadu s výkonem mnohem vyšším a rychlost otáček šplhá až k desítkám tisíc.
2. Motor
Drtiče odpadu jsou vybaveny buď indukčními motory, nebo motory s permanentním magnetem. Motory s permanentním magnetem mají vysoké otáčky kolem 2600 až 2800 ot/min. Dostanete se do nich velice rychle, což je žádoucí právě u domácích drtičů. Díky tomu nedochází k zaseknutí drtiče odpadem. Stroje jsou lehké a malé, proto mohou být namontovány i pod tenkostěnnými dřezy. Nehodí se příliš do větších provozu, protože se rychleji opotřebují a dochází k časté výměně uhlíků. Také je nutné je více šetřit, aby se motor nepřehřál. Indukční motor není tak rychlý, má kolem 1400 až 1700 ot/min. Snáze u něj dojde k zaseknutí, protože se pomaleji rozbíhá. Proto je nutné chvilku počkat, než do něj začnete dávat odpad. Na druhou stranu mohou běžet stále a není nutná výměna uhlíků, protože žádné nemají.
3. Manžeta
V hrdle drtiče se nachází gumová manžeta, která funguje jako lapač nečistot, který uzavírá drtící komoru. Jejím hlavním úkolem je zabránit drobným částečkám z drceného odpadu a vodě vylétávat zpět do dřezu. Občas je důležité odstranit nečistoty ze spodní strany manžety, jinak by z ní brzy začal stoupat zápach. Při výběru drtiče volte takový model, u kterého je možné manžetu vyjmout přímo z dřezu. Pak se čistí snadno. Pokud to nejde, je čištění mnohem pracnější a někdy je nutné celý stroj demontovat, oddělit od hrdla a pak vyjmout manžetu.
4. Odtokový otvor
Výtokový otvor musí mít minimálně 9 cm. U moderních dřezů není problém, protože ty už tento průměr mají. Pokud se chystáte napojit drtič na starý dřez, který takový průměr nemá, budete muset improvizovat. Otvor můžete buď upravit a o kousek zvětšit, nebo celý dřez kompletně vyměnit za jiný.
5. Materiály
Materiál drtiče odpadů volte masivní a odlehčené materiály. Všechny díly by měly být ošetřeny proti korozi. Nejkvalitnější je nerezová či niklová ocet, používá se také smaltovaný plech, polyamid s polyesterem. Nezbytností je, aby použitý materiál byl velmi odolný, pevný a dokázal tlumit hluk a vibrace. V tomto ohledu se skutečně nevyplatí šetřit, protože pak bude přístroj hlučný, brzy se poškodí nebo ztupí.
6. Výrobce, normy a certifikáty
Drtič kupujte u prověřeného a kvalitního výrobce. Zajímejte se o životnost výrobku, potřebné certifikáty a dostatečnou záruku.
Péče o drtič odpadů
Drtiče odpadů nepotřebují při využívání žádnou velkou údržbu. Čas od času ovšem potřebuje péči každý přístroj a zároveň jsou určitá pravidla, při jejichž dodržování prodloužíte životnost přístroje. Pamatujte na to, že při drcení je nutné nechat téct studenou vodu, aby se podrtily tučné a mazlavé zbytky. I když máte třeba velmi výkonný přístroj, necpěte do něj příliš mnoho odpadu najednou, ale přidávejte postupně, aby nedocházelo k přetížení a přeplnění. Pozor na velké teplotní výkyvy. K horké vodě vždy přidejte i vodu studenou. Nebojte se drtit kosti a tvrdé zbytky potravin. Pročistíte tím odpadní potrubí. Zbytky nečistot z drtiče odstraňte kousky ledu se solí, které necháte vydrtit. Samozřejmostí je také to, že nebudete vkládat potraviny nebo jiný odpad, který není pro drtič určen. Pamatujte, že do drtiče nepatří žádné chemikálie, jako je Louh či Krtek. Mohli byste naleptat těsnění gufero a voda, která by začala prosakovat dokáže poškodit motor. Pokud musíte nějaký přípravek použít, nalijte ho do potrubí až za napojení drtiče.
Aby z dřezu nešel zápach, rozdrťte občas pomerančovou nebo citronovou kůru.
Proč si pořídit drtič odpadů v kuchyni?
Pořízení drtiče usnadní přípravu jídla a probíhá bez náročné likvidace špíny a odpadků. Nemusíte řešit skladování žádných zbytků, rychleji a efektivněji díky tomu vaříte. Úklid je velmi jednoduchý. Jen shrnete zbytky z talířů rovnou do dřezu. Není nutné tak často chodit s odpadkovým košem a ten zůstává čistý a méně zaplněný. Neucpává se vám sifon ve dřezu, nemusíte nic vylévat do WC (což není žádoucí nikdy) a netrápí vás nepříjemné pachy nebo otravný hmyz, který zápach zbytků láká. Pamatujte na to, že pokud vlastníte drtič odpadu, můžete být omezeni zákonem č. 251/2001 Sb., který hovoří o pevném odpadu. Ten je nepřípustný pro odpadní vody, protože způsobuje problémy s jejím odtokem a čištěním. Proto je vždy vhodné vyřešit, zda vy můžete drtič vlastnit a používat bez rizika pokuty. Existují také různá řešení případných překážek. Jedním z nich je napojení na veřejnou kanalizaci přes odlučovací zařízení, které oddělí usazeniny a pevné části odpadu od vody, také lze získat povolení od provozovatele kanalizace, že můžete vypouštět více znečištěnou vodu. Nejlepší řešení je koupě drtičů s certifikátem CE, který ideálně ještě splňuje normu ISO.
Vysává i vytírá najednou!
You must be logged in to post a comment Login