Kuchyně
Dřevěná kuchyně pravděpodobně nikdy nevyjde z módy: A navíc domov zútulní
Dřevo je nádherný, přírodní materiál, který vytvoří útulnou atmosféru, díky níž se budeme doma cítit opravdu příjemně. A nezáleží na tom, jestli máme domov laděný do romantického stylu, nebo dáváme přednost modernímu vzhledu. Kuchyně ze dřeva bude vždy působit majestátním dojmem a navodí blízký pocit přírody.
Masiv, nebo dýha?
Traduje se, že kuchyně vyrobené z masivního dřeva se mohou kroutit. Je-li ale sestava vyrobená pomocí moderních technologií, nestane se to. Takovému provedení samo sebou odpovídá její cena, která patří k vyšším. Odměnou vám však bude kuchyně, která bude dobře sloužit i desítky let. Povrch udržujeme jednoduše, a to speciálními přípravky, vhodné je v místnosti udržovat vlhkost, a to 40-60%. Výhodou masivu je snadná opravitelnost, poškozené místo stačí jen zabrousit. Levnější variantou, a přitom stále krásnou, jsou kuchyně s dýhy dřeva. Zde sledujeme sílu dýhy, která se pohybuje od 0,3 do 5 milimetrů. Síla pak určuje použití a platí pravidlo, že čím je dýha tenčí, tím je náchylnější na poškození. U těchto typů kuchyní sledujeme opracování hran, už na první pohled je viditelné poškození, případně zbytkové lepidlo.
Nezapomínejte kombinovat
Výhodou dřeva je snadná kombinovatelnost s takřka každou barvou i jiným materiálem. Zajímavě také působí kombinace dvou odstínů, nebo druhů dřeva, kdy tmavší lze použít na spodní skříňky a světlejší naopak na horní. Tato kombinace kuchyni skvěle oddělí a vytvoří příjemný kontrast. Pokud však nechcete příliš experimentovat, je ideální zvolit jeden druh dřeva ve stejném odstínu a ten dále doplnit jiným materiálem pracovní desky, zad kuchyně, nebo barevnější stěnou. Vsadit můžete i na kombinaci dřeva s barvami.
Ujasněte si styl
Jakmile uslyšíme pojem dřevěná kuchyně, většinou se nám téměř okamžitě vybaví rustikální, nebo venkovská kuchyně. To je ale velká chyba. Dnešní dřevěné kuchyně skvěle zapadnou i do moderního interiéru. Stačí jednoduchá rovná dvířka i úchyty (nebo zvolit tip-on) a vhodné doplňky a výsledek na sebe nenechá dlouho čekat.
I dřevěná kuchyně má výhody a nevýhody
Tak jako všechno, i dřevěná kuchyně má plusy a mínusy. Hlavní přednost dřeva je jeho přírodní a hřejivý vzhled, který lze kombinovat se všemi styly, barvami i materiály. Existují také druhy dřeva, které během stárnutí na sobě vytváří přirozenou patinu. O pravé dřevo musíme také pečovat, a to ideálně čištěním vlhkým hadrem a následně občasným napuštěním speciálním přípravkem, který dřevo zapouzdří a ochrání. Nevýhodou dřevěné kuchyně je především finanční náročnost, která je od jiných materiálu opravdu znatelná. Nutné je také ověřit, jestli výrobce dřeva, které bude použito na kuchyni, zpracovává materiál ve vlhkém prostředí okolo 50%. V opačném případě by mohlo dojít k nechtěnému vysychání, popraskání, a tím i znehodnocení dřeva.
Nezapomeňte na osvětlení pracovní desky
A co imitace?
Existují i kuchyně vyrobené z napodobeniny dřeva – laminát je nabízen v nejrůznějších dekorech i barvách a patří k finančně dostupnějším. Je také tvrdý a silný, takže odolává nechtěným škrábancům. Doporučuje se do domácností s vysokou zátěží, je také snadno omyvatelný.
Druhy dřeva
- dubové dřevo – jedná se o kvalitní a odolné dřevo, na kterém lze vidět letokruhy.
- bukové dřevo – vizuálně vypadá nažloutlé nebo světle hnědé a je opravdu pevné a tvrdé.
- ořechové dřevo – svým vzhledem se hodí spíše do minimalistických kuchyní, výhodou je jeho pevnost a odolnost.
- třešňové dřevo – na první pohled působí červeně a má opravdu jemnou strukturu.
- olšové dřevo – skvěle se zpracovává a jeho odstíny mohou mít až černo-zlatý nádech.
Fotogalerie:
You must be logged in to post a comment Login