Inspirace
Domácí pěstování hub: Čerstvá úroda i v mrazech
Ještě donedávna bychom si sami nedokázali představit, že by bylo možné pěstovat čerstvé houby přímo doma, zatímco za okny padá sníh. Zima je přece období, kdy si většina zahrádkářů dopřává pauzu a příroda odpočívá. Jenže jak se ukazuje, i v chladných měsících můžeme sklízet šťavnatou hlívu nebo chutné žampiony, stačí k tomu trocha trpělivosti, odpovídající podmínky a vhodné místo. Pokud jste se rozhodli doplnit svůj jídelníček o domácí houbovou úrodu, právě teď je ideální chvíle pustit se do díla.
Proč se vyplatí zkusit pěstovat houby i v zimě
Zkuste si představit, že v polovině ledna otevřete dveře do sklepa a tam na policích spatříte čerstvé houby, které stačí jen sebrat a dát rovnou na pánev. Nezní to lákavě? Domácí pěstitelství hub s sebou totiž nese vícero výhod. Tou první je čistá radost z vlastní úrody. Druhou nezanedbatelnou výhodou je přísun čerstvých a kvalitních surovin. Navíc pěstování hub v zimě znamená i jistou úsporu peněz, jelikož nemusíte v obchodech kupovat dražší houby z dovozu.
Další důležitý aspekt představuje kontrola kvality. Když houby pěstujete vlastním přičiněním, máte jistotu, jaký substrát a podmínky jste jim poskytli. Nemusíte se tedy obávat možných chemikálií či nekvalitních surovin. A v neposlední řadě je tu radost z experimentování. Možná se přistihnete, jak s napětím pozorujete první prorůstání podhoubí, a potom zase přemýšlíte, kam byste ještě mohli substrát přemístit, aby se houbám dařilo ještě lépe.
Trendy je varná deska s integrovanou digestoří: Jak vypadá a kam pro ni?
Jaké druhy hub jsou pro domácí zimní pěstování nejvhodnější
Ať už zvolíte žampiony nebo hlívu (či obojí zároveň), první krok spočívá v kvalitní přípravě a správném umístění substrátu. Pokud nechcete ztrácet čas sháněním a zpracováním materiálu, můžete si pořídit již připravený substrát naočkovaný podhoubím. Ten pak stačí jen rozbalit dle návodu a dodržet doporučené postupy.
Pokud si substrát mícháte sami, je nezbytné dbát na jeho hygienu. Ve většině případů je nutné slámu či jiné organické materiály napřed důkladně zbavit nečistot, často se doporučuje pasterizace horkou vodou. Po vychladnutí materiálu se teprve přidává mycelium. Následuje přibližně dvoutýdenní fáze, kdy se mycelium rozrůstá napříč substrátem. V této době je důležitější vyšší teplota (cca 20 °C), aby se houby mohly „zakousnout“ do nového prostředí.
Důležitá úloha teploty a vlhkosti
Zima je sice kouzelná na romantické procházky či lyžování, ale pro pěstování hub může představovat menší výzvu. Zdaleka to však není neřešitelný problém. Pokud doma nemáte ideální teplotu, nevadí, růst hub se může o něco zpomalit, ale nezastaví se. Jestliže teploty klesnou pod 10 °C, je možné zkusit substrát alespoň částečně zateplit nebo posunout blíže k teplejší zdi.
Vhodná vlhkost je pak neméně důležitá. Pokud se rozhodnete pěstovat houby přímo v bytě, může posloužit zvlhčovač vzduchu. V garáži či ve sklepě vám obvykle postačí pravidelné rosení. Není však dobré vše přehnat; přílišná vlhkost může vést ke vzniku plísní. Snažte se najít rovnováhu a vždy kontrolujte, zda se v okolí substrátu netvoří nežádoucí hnilobná ložiska.
Tipy na využití sklepů, garáží a interiéru
Sklep často mívá poměrně stabilní teplotu okolo 10–15 °C a vyšší vlhkost. To je pro hlívu naprosto ideální. U žampionů se vyplatí pohlídat, zda v počáteční fázi mají dostatek tepla (okolo 20 °C). V některých případech se osvědčilo umístit substrát do vyšší police, kde je tepleji než u podlahy.
Garáž bývá o něco chladnější a sušší. Proto je vhodné zajistit rosení a zabránit přímému průvanu. Můžete použít starou deku nebo polystyrenové desky pro částečnou tepelnou izolaci. Houby nepotřebují moc světla, ale přílišná tma jim také nesvědčí – jemné rozptýlené světlo či tma s občasným přístupem denního světla bývají ideální.
Někteří lidé pěstují houby přímo v kuchyni či v koupelně. Výhodou je snadná kontrola teploty i vlhkosti. Je však třeba počítat s tím, že se substrát může dočasně stát zdrojem výrazné vůně, zvláště při pěstování hlívy. Pokud vám to nevadí, můžete využít třeba temnější kout pod linkou nebo vyřazenou polici.
Stěna z mechů zútulní vás domov: Které vybrat a kam pro ně?
Péče během růstu a správné načasování sklizně
Jakmile se v substrátu mycelium dostatečně rozvine, začnou se objevovat drobné zárodky hub. Tato fáze bývá velmi radostná, protože je jasné, že se snaha vyplatila. V tuto chvíli je nejdůležitější udržet stálou vlhkost, pravidelně větrat a hlídat výskyt plísní.
Hlíva vytváří trsy vějířovitých klobouků. Sklizeň se provádí v době, kdy je povrch klobouku ještě relativně hladký a pružný. Můžete houby ustřihnout, ulomit nebo opatrně vykývnout ze substrátu. Žampiony se sklízí ve chvíli, kdy je klobouček pevný a závoj pod kloboukem ještě nerozvinutý. Právě v této fázi mají žampiony nejintenzivnější chuť. Pokud objevíte houbu, která vypadá podezřele nebo se na substrátu začne vytvářet načernalý povlak, je dobré napadenou část okamžitě zlikvidovat, aby se případná plíseň nešířila dál.
Zdroj info: Jak pěstovat, Sadba hub, Small Farms
Kam pro lampy, které pomohou ke správnému růstu hub?
You must be logged in to post a comment Login