Kuchyně
Co by vám nemělo chybět v kuchyni aneb tipy pro pohodlnější vaření
Na trhu je dnes k dostání nepřeberné množství kuchyňských potřeb a spousta vychytávek, které usnadňují práci. Ne všechno ale nutně potřebujete mít doma. Při vaření chutných pokrmů hraje používání správných nástrojů důležitou roli. Aby vás to v kuchyni bavilo a nehledali jste mezi hromadou zbytečných věcí to, co potřebujete, přečtěte si, jaké základní vybavení vám by nemělo v kuchyni chybět.
Základem každé kuchyně jsou kvalitní hrnce a pánve
U hrnců a pánví je velmi důležitá jejich životnost, proto nekupujte nejlevnější kousky, ale nebojte se zaplatit za kvalitu. Myslete také na to, na čem vaříte. Indukční desky potřebují speciální nádobí, plyn už tak náročný není. Nekvalitní hrnce a pánve se snadno připálí, povrch velmi rychle odlupuje a tyto kousky pak končí v jídle a ve vašem těle. Mezi nejlevnější typy patří hliníkové nádobí, které je tenké a lehké. Mnohem lepší už jsou oblíbené nerezové hrnce a nejlepší pak profesionální měděné a litinové. Na pečení volte raději smaltované či litinové plechy. U pánví je stále velkým oblíbencem teflon, i když v poslední době jeho obliba docela klesá. Nemá moc dlouhou životnost a jistota není ani u jeho zdravotní nezávadnosti. Příjemným materiálem je keramika, ale stále velmi náchylná na poškrábání. Nejlepší volbou je pak ocel či nerez.
Tip: Než začnete nakupovat jakékoliv nádobí, dobře si promyslete, kolik lidí bude u vás stolovat, zda často máte návštěvy a jaká jídla vaříte. Velmi důležitým faktorem je samozřejmě i prostor, který máte dostupný.
Trendy je kuchyňská baterie se senzorem
Nepodceňujte výběr nožů a ani prkýnek
Pokud plánujete v kuchyni vařit hodně jídel, je kvalita vašich nožů nesmírně důležitá. Jde o investici, která se vyplatí. Krájet tupými noži, které takřka neřežou a čepel se snadno poškodí, není nic příjemného. Než mít hromadu různých špatných nožů, vyberte raději jednu opravdu dobrou sadu a buďte připraveni za ni utratit trochu více peněz. Jakmile vezmete svůj nový profesionální nůž do ruky, okamžitě ucítíte rozdíl. Myslete také na to, že existují různé nože pro různé činnosti a také ruce. Je důležité, aby se vám dobře držely. Ke kvalitním nožům potřebujete dobré prkénko, které je odolné a má takovou velikost, že vám nikdy nedojde místo. Mějte připravených víc prkének současně, ať máte možnost práci rozdělit mezi více lidí. Nepodceňujte jejich velikost. Když nakrájíte najednou čtyři velké cibule nebo hromadu brambor, rychle připravíte jídlo a můžete čas věnovat něčemu jinému.
Pěkné nádobí udělá každé jídlo lepším
Bez talířů by to nešlo. Udělejte si radost a pořiďte krásnou a zároveň kvalitní sadu. V ní mají být hluboké a mělké talíře, dezertní talířky, misky a někdy jsou její součástí také hrnečky. Nezapomeňte ani na příbory, kterých berte raději víc než míň. Pokud používáte myčku, je vhodné mít o sadu navíc, abyste měli z čeho jíst, když zrovna umýváte. Mimo talířů potřebujete samozřejmě také hrnečky (pokud nejsou součástí sady nádobí) a skleničky. Někdo vystačí s jedním druhem určeným na nealkoholické nápoje, jiný potřebuje skleničku na alkohol, šampaňské, víno apod. Záleží na tom, jak moc vám záleží na servírování, jak často hostíte návštěvy a na vašem vkusu.
Kuchyňská váha
Jak byste mohli vážit bez pořádné váhy? Na používání je nejjednodušší digitální. Nezabere příliš místa, ukáže vám přesná čísla a využijete ji opravdu času. Většinou jsou multifunkční a ukazují také mililitry, mají paměť apod. Pokud se obejdete bez váhy, klidně pořiďte klasickou plastovou odměrku se stupnicí. Existují takové, kde máte různé míry pro různé kuchyňské potraviny.
Investujte do kuchyňského robota
Na pomazánky, pesta, omáčky, smoothie, těsta nebo na mletí masa. Multifunkční kuchyňský robot je pomocník všech pomocníků. I když je to už trochu větší součást kuchyňského vybavení, my jsme jí sem zařadili, protože výrazně ušetří čas i práci. Ty lepší mají různé nástavce a zvládnou nastrouhat brambory, zeleninu, umlít maso na mlýnku, uhnětete těsto, krémy, šlehačku, rozmixujete ovoce a sekáčkem nasekáte ořechy. V jednom přístroji tak máte spoustu kousků z kuchyňského vybavení. Díky tomu získáte mnohem více místa.
Jaké další drobnosti vám nesmí chybět?
Různých pomůcek existuje opravdu hodně, a ne všechny potřebujete mít doma a ani se nedají vypsat do jednoho článku. K tomu, aby se vaření a pečení stalo pro vás potěšením, potřebujete ještě pořádnou ergonomickou škrabku na brambory (existují škrabky i pro leváky), vařečky, metličky, obracečky, naběračky, brousek na nože, nůžky, cedník, sítka, louskáček, otvírák na konzervy nebo třeba víno, lis na česnek, mašlovačka, stěrka nebo chňapky v kuchyni. Milovníci čerstvě nastrouhaného sýru ocení kvalitní a jemné struhadlo.
Tip: Kdo si chce práci ještě víc usnadnit, pořídí nejrůznější kráječe na ovoce, vajíčka, loupače, silikonové formy, výrobníky zmrzliny, müsli tyčinek, chleba, pečicí formičky a další všemožné věci. Rozhodně ale ne nepostradatelné.
Rada na závěr: Nešetřete!
Naše nejlepší rada zní: Nešetřete na tom nejdůležitějším kuchyňském vybavení. Pokud máte kvalitní produkt, může vám dobře sloužit několik let a klidně i celý život. Mnoho lidí dělá tu chybu, že kupují levné vybavení v supermarketech a zbytečně často. Ve výsledku pak za danou věci zaplatí mnohem více, než kdyby za ní připlatili jednorázově. Stejně jako v mnoha jiných oblastech života, i v kuchyni platí, že je lepší jeden kvalitní výrobek než každý rok nový levný. Šetří to vaši peněženku a také životní prostředí.
Fotogalerie
S šéfkuchařem vybíráme nože do kuchyně
You must be logged in to post a comment Login