Kuchyně
Troubu můžete mít čistou i bez chemie
Upatlaná a umaštěná trouba je noční můrou v každé kuchyni. Často se tak dlouho jejímu úklidu vyhýbáme, až je nános zaschlý a jde dolů jen stěží. Nezbývá než vzít do ruky pořádně silný chemický čistič. Nebo ne?
Jak správně čistit nerezový dřez?
Vypořádat se s takovou špínou nemusí být složitý, pracný a otravný úkol. Ani není nutné platit za předražené a agresivní prostředky. Ve skutečnosti vše, co potřebujete, aby byla vaše trouba jako nová, jsou dvě věci, které pravděpodobně máte doma: jedlá soda a ocet.
Uklízení bez chemie
Když k těmto ingrediencím přidáte ještě citron, případně perkarbonát sodný a éterický olej, už nic dalšího v podstatě k úklidu nepotřebujete. Jejich výhodou je to, že jde o zcela přírodní přísady, které nenechají v troubě zbytkové škodlivé výpary. Jde o netoxické a bezpečné látky pro použití takřka na všechny povrchy a nijak neškodí místům, která se setkávají s potravinami. Soda (zásaditá) a ocet (kyselina) spolu spolupracují a pomáhají odstranit odolné skvrny a mastnotu. Pokud vám vadí vůně octa, použijte pár kapek oblíbeného esenciálního oleje, zejména olej z čajovníku působí jako přírodní odmašťovač.
Čisté sklo trouby získáte smícháním stejného dílu vody a bílého octa. Přidejte pár kapek citronového oleje pro příjemnou vůni.
Připravte si vhodnou směs
Začněte tvorbou kašovité směsi, která bude fungovat jako čistič. Smíchejte ¾ hrnku jedlé sody a ¼ hrnečku teplé vody. Na větší troubu připravte více pasty. Pokud chcete přidat nějaký esenciální olej, teď je ta správná chvíle. Dvě až tři kapky bohatě postačí. Před samotným úklidem vyndejte všechny rošty, a to i když máte samočistící funkci. Po vyjmutí je ponořte do prostředku na nádobí a nechte je tam několik hodin odmáčet. Poté je pečlivě vydrhněte drátěnkou, aby byly zase čisté a lesklé. Pastu použijte jen na nerezové části, protože například barvu hliníku dokáže jedlá soda změnit.
Umyjte vnitřek trouby
Máte-li otvory v troubě, vyplňte je alobalem. Pomocí houbičky nebo štětce naneste směs po celém vnitřku trouby. Vyhněte se dvířkům a ventilátorům. Do úzkých rohů a těžkých míst vám pomůže nanést čistidlo kartáček na zuby. Takto to nechte přes noc působit. Druhý den odstraňte zaschlou směs plastovou škrabkou a navlhčete podle potřeby. Zbytky otřete vlhkým hadříkem a odstraňte všechny šmouhy. Lepší účinek vám zajistit ocet. Postříkejte ráno poté, co jste nechali působit sodu, směs octem z rozprašovače. Obě přísady spolu začnou reagovat a pěnit. Zaschlé nečistoty ještě lépe pustí a vy pak stíráte prostředek do doby, než je vše úplně čisté. Výše popsaným způsobem ještě vyleštěte dvířka trouby. Měli byste dávat pozor, aby nedošlo k navlhčení těsnění.
Jak často troubu čistit?
Údržba je samozřejmě na vás a nějaké lehké přetření je pravděpodobně nutné několikrát do týdne. Hloubkový úklid postačí jednou za několik týdnů v závislosti na tom, jak často troubu využíváte. Nezapomeňte, že i když máte samočistící funkci, stále byste měli svůj spotřebič jednou za čas pořádně „vypucovat“. Berte to jako ochranu svých financí. Jistě jste do trouby zainvestovali, tak proč by o ní nemělo být vhodně postaráno.
Pouštíte správně odsavač par?
Fotogalerie:
Zdroj: Co věděly už naše babičky, Jak na čisté spotřebiče, Franke, Candy
Jak oživit okoukané polštářky, záclony a závěsy?
You must be logged in to post a comment Login