Rady a tipy

Cibule i kávová sedlina: Co dalšího pomůže s vyčištěním grilu?

Od   | 

Letní pohodu a volné chvilky má většina z nás spojené s typickou vůní grilování. Šťavnaté maso, čerstvá zelenina nebo ryba udělaná na ohni… Pochoutky, po kterých na nás ovšem čeká ta méně oblíbená část – čištění grilovacího roštu. Protože nikdo přeci nechce večeři připravenou se zbytky z předchozích grilovaček. Naštěstí přinášíme hned několik tipů, díky kterým rošt vyčistíte raz dva i po velké zahradní party.

Budete-li se o gril dobře starat, dlouho vám bude dobře sloužit. Zdroj: Mountfield

Cibule nejenom na talíř

Jedni ji milují, druzí nesnáší – řeč je o cibuli, která nutně nemusí patřit pouze na talíř. Svým využitím vás může překvapit právě při čištění. Stačí ji rozkrojit, napíchnout na vidličku a rošt cibulí potřít, dokud je ještě teplý. Vytvoří se lepkavá vrstva obsahující enzymy, které pomáhají rozpouštět zbytky jídla a mastnotu. Potom rošt ještě opláchněte a dočistěte vodou. Nenechte ho v odkapávači uschnout, ale vysušte ho hned, jinak by vám začal zbytečně rezivět. Pokud máte porcelánem smaltovaný rošt z litiny, jaký nabízejí například grily Weber, tak se rzi tolik obávat nemusíte. Takový rošt je totiž chráněný tenkou ochrannou vrstvou porcelánu, tak aby nerezivěl. Většina grilů je ale vybavena klasickým roštem, kdy často i nerezové rošty začnou časem rezivět.

Alobalová koule

Pokud doma nemáte speciální pomůcky ke grilu, jako je například kartáč, nezbývá vám nic jiného, než vymyslet alternativní způsob a improvizovat. Jedním z plánů B může být alobal! Respektive zmačkaná alobalová koule, která vás zbaví připečených zbytků. Kartáč vám stejně dobře dokáže vynahradit i drátěnka. Tou nejlepší byla mezi spotřebiteli letos zvolena Vileda Inox Colors se speciální nerezovou ocelí – právě ta si poradí se zaschlými zbytky i připáleninami.

Mřížku očistěte před každým novým grilováním. Zdroj: Vileda

Nechte působit kávu

Dalším neobvyklým pomocníkem může být i kávová sedlina. Vzhledem k tomu, že je mírně abrazivní, tak její drobné částice odstraní usazeniny a mastnotu, aniž by poškrábaly povrh roštu. Stačí na hadřík nebo houbičku lógr nanést a čistit. Výhodou je, že se vyhnete chemickým prostředkům a vytvoříte si čistič šetrný k přírodě.

 

Kam pro osvětlení zahrady?

 

Jistota v podobě jedlé sody

Jedlá soda ve funkčnosti čištění nenajde konkurenta. Snadno vyčistí troubu, sporák, ale i gril! Stačí ji smíchat s trochou vody, vytvořit konzistenci pasty a nanést na rošt. Když ho navíc lehce postříkáte octem, směs začne pěnit a pomůže odstranit tuk a mastnotu. Po pár minutách rošt stačí opláchnout. Pokud byste měli po ruce spíše citron a sůl, zvolte tohle kombo! Kyseliny v citronu a abrazivní vlastnosti soli také nečistoty spolehlivě vyčistí a dezinfikují.

Noviny udělají přes noc práci za vás

Pokud nemáte hned po grilování tolik času a raději chcete strávit čas s přáteli, a ne čištěním grilu, můžete si „špinavou práci“ nechat na druhý den. Stačí, když vychladlý rošt zabalíte do novin a polijete je studenou vodou. Následně ho zabalte do další vrstvy a přes noc nechte působit. Noviny s vodou absorbují mastnotu a zbytky připáleného jídla změknou. Snadno je pak druhý den odstraníte drátěnkou nebo kartáčem.

A jaká jsou základní pravidla při čistění?

  • Po posledním kousku rošt ještě pořádně nahřejte a nechte pořádně vypálit tuk.
  • Neodkládejte čištění grilu „na potom“. Nejúčinněji ho vyčistíte, když je ještě lehce rozehřátý. Doporučujeme čistit ho v rukavicích.
  • Vyčištěný gril schovejte a skladujte ho ideálně v suchu, aby nezačal rezivět.

Zdroj info: Vileda, Top grily, Mountfield

 

 

 


You must be logged in to post a comment Login