Inspirace

Jak by mělo vypadat štědrovečerní stolování? Správná kombinace barev, seřazené nádobí i dodržování tradic

Od   | 

Přemýšlíte o tom, jak bude vypadat váš štědrovečerní stůl? Možná preferujete tradiční styl a možná dáváte přednost tomu modernějšímu. Ať tak, nebo tak, určitá pravidla byste měli dodržovat. S námi se dozvíte, která to jsou. A závdavkem přidáváme hromadu inspirace.

Víte, jak prostřít na štědrovečerní večeři? Zdroj: Canstockphoto

Barevná kombinace

K  Vánocům neodmyslitelně patří červená barva, která působí slavnostně a skvostně. Příjemně lze kombinovat se zlatou, stříbrnou, ale i bílou barvou. Pokud ale nechcete tuto tradiční barvu, pak můžete experimentovat. V posledních letech vídáme převážně bílé prostírání doplněné stříbrnou, zlatou, ledově modrou, pastelově růžovou nebo zelenkavou barvou. Oblíbené jsou i přírodní, zemité kombinace, jako je například krémová barva nebo bílo-hnědá kombinace.

K Vánocům se skvěle hodí bílá a modrá. Zdroj: Canstockphoto

 

Kam pro jídelní židle?

 

Ubrus by neměl chybět

Ubrus byl u našich babiček samozřejmostí během celého roku, ale dnes ho na stolech vídáme jen zřídkakdy. Ideální příležitostí pro ubrus jsou tak Vánoce, kterým dodává eleganci a slavnostní atmosféru. Ubrus zvolte v čistě bílé nebo neutrální barvě, se kterou následně sladíte ostatní prostírání a doplňky. Nezapomínejte, že ubrus by měl přesahovat hrany stolu alespoň o 20 – 25 centimetrů. 

Během stolování nezapomeňte na ubrus. Zdroj: Canstockphoto

Jak správně prostřít?

Štědrovečerní večeře je nejslavnostnější událostí v celém roce, a tak je potřeba i správně prostřít a seřadit jednotlivé nádobí a příbory. Aby stolování vypadalo opravdu pěkně, začněte klubovým talířem, který se pokládá na stůl pro každého strávníka a zůstává na něm po celou dobu večeře. Na klubový talíř umístěte mělký talíř na hlavní jídlo a na něj hluboký talíř na polévku. Správně bychom měli seřadit i příbory, a to podle toho, jak jdou jednotlivé pokrmy za sebou. Na kraj zvenku pokládáme příbor na předkrm. Nad talíř ve vodorovném směru patří dezertní příbor a nejblíže k talíři umístíme příbor na hlavní jídlo. Sklenička na vodu nebo džus patří vpravo nahoru od talíře. Nalevo zase sklenička na bílé víno a následně na červené víno.

Správné seřazení příborů, talířů a skleniček by mělo být samozřejmé. Zdroj: Canstockphoto

Dekorace a výzdoba

Na jídelní stůl patří buď adventní věnec nebo svícen, který se umísťuje doprostřed. Na stůl dále můžete asymetricky umístit větve z jehličnanů, ale i jmelí či šišky. Pokud preferujete jinou dekoraci, než tu z jehličnanů, je ideální na stůl umístit například vánoční hvězdu, nebo kaktus. Stůl doplňte stylovými ubrousky, svícny a svíčkami, nebo vánočními ozdobami. Nic nezkazíte vánočními postavičkami z Betléma či jinými typickými motivy.

Dekorace podtrhne atmosféru. Zdroj: Canstockphoto

Tradice a zvyky u vánočního stolu

  • Ke stolu usedáme po celodenním půstu, a to s první vycházející hvězdou.
  • Stůl prostíráme pro sudý počet osob, protože smrt chodí před večeří a vybírá si ty s lichým počtem talířů. Talíř navíc ale prostíráme také pro nečekaného hosta nebo jako vzpomínku na zesnulé. 
  • Během večeře se stůl omotává řetězem, nebo provazem – jedině tak zůstane rodina další rok pospolu.
  • Na roh stolu bychom měli položit košík nebo ošatku s chlebem, díky kterému budeme mít další rok dostatek jídla. Do dalšího rohu se umísťuje miska s vodou pro dobrou úrodu, do třetího rohu pokládáme peníze, abychom se nedostali do nouze a na poslední roh umísťujeme nádobu s jídlem pro dobytek. 
  • Během večeře se nesmí od stolu zvednout nikdo jiný, než než nejstarší přísedící.
  • Pod každý talíř by měla být položena šupina z kapra, kterou je po večeři potřeba umístit do peněženky, aby nám zajistila dostatek peněz v dalším roce.
  • Pod stůl můžeme položit sekeru a každý strávník by na ni měl stoupnout bosou nohou. Podle tradice by vás měla chránit od bolesti kloubů.

 

Fotogalerie:

 

 

 


You must be logged in to post a comment Login