Zahrada
Boj proti mšicím: Jde to i bez chemie
Zrovna letos jsou, zdá se, na zahradě úplně všude. Na jabloních, slivoních, třešních, tradičně na růžích, na břečťanu a dokonce i na jiných rostlinách, kterým dávají jiné roky pokoj. Mšice. Napadení poznáte snadno. Listy jsou celé zkroucené, schnou a škůdce objevíte přímo na spodku jejich listů. Bojovat proti nim lze i přírodní cestou.
Velice důležitá je prevence. Vysázejte levanduli a afrikány, tyto květiny mšice odpuzují. Celou zahradu udržujte čistou a bez plevele, aby se mšice neměly kde množit. Kmeny ovocných stromů opatřete speciálními lepivými pásky, aby se na ně nedostali mravenci, které si mšice „pěstují“.
I přírodní postřiky jsou účinné
Když už škůdce na zahradě najdete, není nutno se ihned vyzbrojit chemií, možná vám dobře zaberou přírodní postřiky. Jeden takový si můžete vyrobit z rebarbory. Asi kilogram listů povařte ve velkém hrnci v pěti litrech vody. Stříkejte na listy i na půdu okolo, šetřit postřikem nemusíte.
Nebo si opatřete 20 g sušených drcených tabákových listů. Nechte je půl hodiny louhovat ve 2,5 litru teplé vody. Následně scedíte, šplíchnete do postřiku trochu jaru a můžete stříkat. Hodí se spíše na okrasné rostliny a stromy, jejichž plody nebudete v nejbližších týdnech sklízet.
Využijte odpad z rajčat
Velmi dobře můžete využít také části rajčat, které získáváte z pravidelného vyštipování bočních výhonů. Když jich nashromáždíte v jeden den zrovna dostatek, 80 gramů listů nasekejte a nechte přes noc louhovat cca v litru vody. Opět přidejte trochu jaru.
Účinný je i postřik z kopřiv. Nasbírejte jich hodně, asi půl kilogramu a louhujte na slunci ve velkém hrnci s pěti litry vody. Následně zřeďte v poměru 1:5 (postřikovač plňte do jedné pětiny a dolijte vodou).
Vysaďte berušky
Vynikající, ale pracnou cestou je využití přirozeného nepřítele mšic – slunéčka sedmitečného. Na zasažené rostliny můžete přinášet nalezené dospělé jedince, ale účinnější jsou larvy, které vám hned někam neodletí. Poznáte je podle tmavého zbarvení a žlutých teček.
Fotogalerie:
You must be logged in to post a comment Login