Technika v domácnosti
Americké lednice – když milujete jídlo a máte prostor
Máte velkou kuchyň, velkou hladovou rodinu, pořádáte často rodinné oslavy nebo večeře pro více přátel, děláte rádi opravdu velké nákupy jednou za čas? Pak nejspíš potřebujete pořádnou americkou lednici. Je dokonale přehledná, prostorná, má mnoho funkcí a kromě toho vaši kuchyň doslova ozdobí.
V Americe mají s vývojem ledniček delší zkušenost, není proto divu, že jej dovedli k zdaleka největší dokonalosti. Tento spotřebič se ve Spojených státech rozšířil už od konce 30.let minulého století, kdežto v Evropě až výrazně později, spolu s tím, jak se lidé čím dál tím víc přesouvali do bytů v panelových a činžovních domech a bez lednice se už obešli jen velmi špatně proto, že jim chyběla možnost uložit potraviny do chladného sklepa, kterým disponovala venkovská stavení, ale i městské rodinné domy.
Širší a s více dveřmi
Americkou lednici poznáte jednoduše, je mnohem širší než klasická a má více než jedny hlavní dveře. Prostor pro potraviny je nadstandardní. Některé modely mají navíc výrobník ledu nebo minibar, dostupný bez otvírání hlavních dveří, čímž se snižují tepelné ztráty. Uspořádání vnitřního prostoru bývá přehlednější než u klasických lednic. A jaké jsou nevýhody? Také by se nějaké našly, jde zejména o trošku vyšší hlučnost, ale také už to není zdaleka pravidlem. A pochopitelně cenu, která je vysoká, ale většina lidí si takovou lednici kvůli komfortu velice pochvaluje.
Umí i led nebo filtrovanou vodu
Americkou lednici můžete sehnat v mnoha různých typech. Dvoudveřová má z jedné strany mrazák a z druhé strany chladničku. Třídveřová nabízí navíc prostor přímo určený pro maso, ovoce a zeleninu. Čtyřdveřová má mrazák dole a chladničku nahoře, přičemž u každé části ještě můžete zvlášť otevřít pravou či levou sekci a zabraňovat tak zbytečnému ohřívání druhé části. Modely se zásuvkou v ní mají často mrazák nebo minibar. Lednice s výrobníkem ledu vytváří zásobu kostek do drinků, lednice s připojením vody vám k pití vyfiltruje vodu z vodovodu. Technologie No Frost už bývá u amerických lednic samozřejmostí. Americká mívá dva oddělené okruhy chlazení, takže při odjezdu na dovolenou můžete třeba nechat běžet jen mrazák. Většina lednic mívá ionizátor, který udrží potraviny déle čerstvé, a antibakteriální povrch. Tak co, vyberete si nějakou?
Jak si ji tedy vybrat?
Když už chcete mít, co se týče ledničky, maximální pohodlí, věnujte pozornost několika kritériím. Zajímejte se o to, jak tichý má lednice provoz. Spočítejte si ideální vnitřní prostor lednice – na každého člena rodiny byste měli počítat minimálně 70 l chladícího prostoru a 25 l mrazícího. Vůbec se nenechte mást tím, že děti méně snědí a lze na ně počítat méně místa. Naopak například nejrůznější miminkovská zamražená pyré, která míváme velmi pečlivě zabalena po porcích v sáčcích a pro maximální hygienu ještě například v krabičkách, zaberou ve výsledku poměrně dost prostoru. A dětmi milovaný meloun také. A možná, že kdybyste neměli děti, nebudete ani mít v mrazáku tolik zmrzliny, že? Podívejte se také na mrazící výkon, tedy údaj o tom, kolik kilogramů potravin je lednice schopna zamrazit v průběhu jednoho dne. Americké lednice překračují 15 kg / 24 hodin. Nepleťte si se sílou mrazení, která udává v hvězdičkách, jak dlouho je vhodné uchovávat v ní potraviny. Vybírat byste měli modely se třemi nebo čtyřmi hvězdičkami.
You must be logged in to post a comment Login