Návštěvy bytů

Malebná chalupa v zapomenutém údolí, kam se jezdí odpočívat

Od   | 

V zapomenuté vesničce uprostřed Nízkých Tater se nachází nádherná chalupa, která díky celkové rekonstrukci znovu nabyla bývalou krásu. Při zařizování se majitelé drželi původních prvků, a tak je výsledkem malebný interiér s neopakovatelnou atmosféru. Sem se jezdí odpočívat a zapomínat na stres velkoměsta.

Společenskému prostoru dominuje velký krb s pecí

Z původního domu zbyly sice jen obvodové zdi, i tak se ale majitel snažil zachovat dobové prvky. Inspirací mu byla nejen literatura, ale i dobové skanzeny. A tak zůstala malá okna, přiznané trámy, vápenná omítka a nechybí původní nábytek z roku 1850 z nedalekého Liptova.

Pec je plně funkční a může se v ní péct a na kamnech vařit

Dispozici domu ovšem majitel pozměnil, a to tak, aby vyhovovala současnému trendu. Za vstupní prosklenou verandou se nachází srdce domu a velká obytná místnost, ve které je spojená relaxační část s kuchyní a jídelním stolem. Prostoru dominuje velký krb s otevřeným ohništěm, na který navazuje pec. Zatímco při odpočinku mohou majitelé z rohové sedací soupravy pozorovat oheň v krbu, pec je plně funkční a může se v ní péct a na kamnech vařit. I přes tento nádherný stylový a funkční prvek je kuchyně vybavena moderními spotřebiči a nechybí varná deska a odsavač par, schovaný v obezdění. 

Přestože je pec plně funkční, je kuchyně vybavena moderními spotřebiči

Kuchyně je vyrobená na míru prostoru, spodní skříňky jsou vyzděné a doplněné dvířky a zásuvkami, horní skříňky nahradily otevřené police, čímž nevelká sestava působí subtilně. Zajímá vás, kde je chladnička s mrazničkou? I ty tu samozřejmě nechybí, schovány jsou za dveřmi v samostatné místnosti navazující na kuchyni, která zároveň souží jako spíž.

Stůl, lavice, židle a další nábytek pocházejí z roku 1850 z nedalekého Liptova

Jídelní stůl je doplněn lavicí a židlemi. V blízkost nechybí vitrina s vystaveným nádobím. Nábytek je původní a je repasovaný a ošetřený speciálními ochrannými nátěry. Nechybí stylové závěsy, které přidávají k útulné atmosféře. Ve spodním patře nechybí koupelna s toaletou. Po schodech nahoru vyjdeme do klidové části. Celkem tu jsou dvě ložnice a dvě koupelny. I ty jsou zařízeny v původním duchu, nechybí podlahy z dřevěných fošen, které jsou použité i v koupelně. Zde je samozřejmě dřevo, kterému vlhkost a případná voda nevadí. I tak jsou prkna položena na speciálních roštech.

Kde najdete textilní dekorace v nejrůznější stylech

Celkovou atmosféru dotváří nejen nábytek a původní doplňky, jako je kolovrat a některé menší zemědělské nástroje, ale i osvětlení. Nechybí zapuštěná svítidla ve stropním podhledu, ale i v zemi a speciální směrově stavitelné lampy, které osvětlují trámy. Toto vše přispívá k nebývale působivé atmosféře, která velí hodit starosti za hlavu, odpočívat a žít tady a teď.

Fotogalerie:


You must be logged in to post a comment Login