Inspirace

Pruhovaný interiér rozhodně není nuda

Od   | 

Máte odvahu a chcete opravdu výrazný interiér? Pak jděte do proužků. Prozradíme vám, jak s nimi zacházet, abyste se výsledku nezděsili.

Hned na začátku je nutné zopakovat obecnou pravdu a to, že vodorovné pruhy prostor opticky rozšiřují a snižují. Svislé pruhy místnost naopak zvyšují a zužují. Jejich kombinacemi v jednom prostoru vytvoříte dynamický dekor, vhodný zejména do denních místností, jako je obývací pokoj, kuchyně nebo i předsíň a chodba.

Nezapomeňte, že pruhy vždy přitahují pohled svým směrem.

Dalších optických efektů dosáhneme i použitím různě širokých pruhů. Je-li strop snížený, pak pomohou vodorovné pruhy, které se směrem nahoru zužují, nebo jsou mezi nimi nahodilé mezery. Oběma variantami docílíte zdání opticky vyšší místnosti, než ve skutečnosti je. Čím budou tyto pruhy širší, tím bude stěna méně nápadná a místnost bude působit klidnějším dojmem.

Použijete-li horizontální různě široké pruhy, pak docílíte opticky vyššího nebo nižšího stropu.

Použijete-li horizontální různě široké pruhy, pak docílíte opticky vyššího nebo nižšího stropu. Záleží na jejich uspořádání.

Chcete-li na pruhy upozornit, a tím vytvořit dominantní prvek v interiéru, pak zvolte úzké proužky. Vezměte ovšem v potaz, že tím ještě podpoříte optický klam. Tedy místnost zúžíte, rozšíříte nebo zvýšíte podle uspořádání pruhů. V tomto případě nebude až tak důležitá jejich barevnost, již geometrické řešení přebije.

Úzké svislé pruhy na sebe budou vždy poutat větší pozornost.

Úzké svislé pruhy na sebe budou vždy poutat větší pozornost.

Barvy pruhů a kam s nimi

Červená barva je sama o sobě dominantní. V kombinaci s pruhy už do místnosti nedávejte žádnou další barvu. Nechte ho bílý.

Červená barva je sama o sobě dominantní. V kombinaci s pruhy už do místnosti nedávejte žádnou další barvu. Nechte ho bílý.

Je nasnadě, že kromě orientace a šíře pruhů bude hrát významnou roli i jejich barevnost. Decentnějším provedením je střídání barev tón v tónu, výraznějšího vzezření docílíme použitím doplňkových barev (viz. schéma). V návaznosti na tyto optické triky pak musíme dobře promyslet, které ze stěn dáme možnost vyniknout. Nezapomeňte však, že proužky můžeme stejně dobře použít na podlaze nebo stropu. Zde platí stejná pravidla a to, že orientace pruhů ve směru kratší strany plochu a prostor roztáhne a zkrátí, ve směru delší strany ho naopak ještě více protáhne a zúží. 

Které barvy se k sobě hodí? Řiďte se barevným schématem

  1. Harmonii získáte zvolením tří barev, které mohou být na barevném kole spojeny rovnostranným trojúhelníkem.
  2. Kontrastu docílíte, zkombinujete-li barvy ležící proti sobě. Ty spolu ladí a zároveň jsou výrazné.
  3. Souladu dosáhnete zvolením barev ležících vedle sebe nebo blízko sebe.

Barevné spektrum

Fotogalerie:

Zdroj: Opicos, Houzz, Pinterest, Design Homes Ideas, Ikea,Josand Main, Fototapety-tapety


You must be logged in to post a comment Login