Inspirace

Jak dokonale vyčistit sklo v celém bytě: Od oken až po zrcadla

Od   | 

Skvrny od vody, šmouhy, usazeniny, vodní kámen a další špína na skleněných površích. Kdo by to neznal? Také máte občas chuť raději se zavrtat hlavou pod polštář, abyste nemuseli skla leštit? Je to pochopitelné, protože to dokáže být velmi frustrující práce, a to zejména pro ty, kdo milují dokonalou čistotu. Perfektního výsledku ale lze dosáhnout a máte spoustu prostředků a techniky, které vám pomohou. Jak na to?

Citlivé sklo nedávejte do myčky. Raději jej umyjte v ruce. Zdroj: Pexels

Pár tipů, jak dosáhnout zářivých skleněných povrchů

Na úvod je vhodné vědět, jaké věci byste dělat měli a jaké neměli, když chcete dosáhnout uspokojivých výsledků. V první řadě není dobré mýt okna nebo jakékoliv sklo pod přímým slunečním zářením. Nevidíte pořádně šmouhy, skla příliš rychle schnou a tvoří se pruhy. Na mytí nepotřebujete hromadu různých saponátů. Bohatě postačí mýdlo a voda, ocet smíchaný s vodou nebo čistič, který zakoupíte v obchodě. Vhodné je také pracovat shora dolů a ne naopak. Sklo v kuchyni, tedy různé skleničky, vázičky apod. Zde musíte být nadmíru opatrní. Sváteční a velmi křehké sklo nedávejte do myčky, kde by se mohlo poškodit. Zašlé skvrny odstraníte tak, že namočíte předmět ve vlažném octě a dočistíte jemným kartáčkem se zubní pastou. Rozhodně nikdy nepoužívejte abrazivní a agresivní prostředky na povrchy, které se jimi mohou poškodit. V takovém případě se vždy řiďte radami výrobce.

 

 

Umyjte okna snadno a rychle

Mytí oken není pro každého ta nejoblíbenější činnost, a to zejména tehdy, když máte oken hodně, jsou velká nebo různě členitá. Naštěstí je dost možností, jak si práci zrychlit a usnadnit. Asi ta nejjednodušší varianta je úklidová firma, která celou práci udělá za vás. Pokud si je musíte mýt sami, můžete začít s klasickým předmytím teplou vodou, aby povolily usazené nečistoty. Po předmytí vezměte houbu a umyjte okno teplou vodou a saponátem. Papírovou utěrkou nebo hadříkem, který nepouští vlákna, setřete vodu a vyleštěte okno. Jednodušší práci budete mít se stěrkou nebo s vysavačem na okna, který veškerou přebytečnou vodu odsaje i se saponátem. Roztok na mytí oken můžete koupit hotový nebo si udělat domácí smícháním mýdla a vody.

 

Tip: Postupujte vždy shora dolů a ne naopak.

 

Vysavač na okna ušetří spoustu práce. Zdroj: Vileda

Okna můžete umýt i mopem 

Máte doma mop? Pravděpodobně ano. A víte, že s ním nemusíte vytírat jen podlahu? S klasickým mopem (ne kulatým) je mytí oken hračkou. Nalijte do kbelíku saponát nebo jeden díl vody a jeden díl octa. Ponořte do něj mop, pořádně vyždímejte a dejte se do práce. Odstraníte veškeré hrubé nečistoty, následně nastříkáte leštící saponát a utěrkou z mikrovlákna pořádně vyčistíte. Doleštit můžete novinami, ale jde to i toaletním papírem. Někdo dokonce končí u mopování a okna má čistá. Uvidíte sami, co vám bude lépe vyhovovat a jak moc naleštěná okna chcete mít.

 

 

Nechte pracovat robota

Co se týká oken, máme pro vás ještě jeden tip. Existuje robotické vysavače, které jsou určené pro mytí oken. Přisávají se výkonným motorem a vytváří podtlak, který jim umožňuje držet se na okně a zároveň se hýbat. Na rovná okna vám stačí jednodušší model, na velké zimní zahrady nebo střešní okna potřebujete robota, který zvládne svislé i vodorovné mytí. Přístroj se uplatní v domácnostech, kde je velký počet oken, ale postarají se o veškeré skleněné plochy nebo dlaždičky. Okenní rámy ovšem musíte umýt stále sami.

 

Jak snadno vyčistit barevný dřez?

 

Jak na špinavé okenní sítě?

Na závěr zmíníme ještě okenní sítě, i když se nejedná o sklo. Protože se ovšem dávají na okno, chcete je mít také čisté. Nejjednodušší postup je ten, kdy sítě vyndáte, vynesete ven a opláchnete vodou. Pokud k tomu nemáte dostatečné prostory, setřete hadříkem prach ze sítí, pomocí kartáčového nástavce na vysavač pečlivě vysajte a umyjte octovým čističem v poměru 1:1. Roztok ihned po stříknutí setřete hadříkem. Vyhnete se většímu nepořádku.

Tip: Máte vanu? Jednotlivé sítě, pokud nejsou příliš velké, můžete po očistění od prachu a vysátí opláchnout v ní.

Jak vyčistit skla od vodního kamene a dalších nečistot?

Velkým problémem mnoha domácností jsou neustále zapatlaná zrcadla v koupelně. Šmouhy od zubní pasty, fleky od mýdla, líčidel a stříkance od vody odstraňte nejdříve alkoholem a vatovým tamponem. Následně vezměte čistič skla, hadřík z mikrovlákna a leštěte. Podobně udržíte čistý také skleněný stůl. Rozlité pití, přilepené nečistoty nebo kolečka od postavených hrnků odstraňte pomocí vatového tamponu a alkoholu (stačí obyčejný líh). Předmyjte teplou vodou a dočistěte octem s vodou v poměru 1:1. Pro větší lesk můžete přeleštit ještě novinami.

Sklo sprchového koutu si vždy dopřejte s povrchovou úpravou zajišťující snadnější údržbu tj. neusazování vodního kamene. Stěrka je velmi užitečný pomocník při čištění skel. Zdroj: Pexels

Ještě méně oblíbené je mytí skel ve sprchovém koutě. K tomu využijete prášek do pečiva, ocet (nepoužívejte, pokud máte ve sprše mramor či kámen). Vhodná je neabrazivní houba a stěrka. Smíchejte jedlou sodu a vodu do husté pasty, kterou rozetřete na sprchové dveře pomocí houbičky. Dvířka následně opláchněte octem a vysušte stěrkou. Po každém sprchování osušte sklo stěrkou, aby se vám neusazovalo mýdlo na skle. Také citronový olej na nábytek ochrání sklo před usazeninami.

Zdroj info: Co věděly už naše babičky, Rady pro chytrou hospodyňku, Tipy pro moderní domácnost

 

Skleněné příčky zajistí více denního světla v místnosti

 

 

 


You must be logged in to post a comment Login