Zahrada

Zahradničení v jílovité půdě: Trvalky, které vás nezklamou

Od   | 

Pěstování trvalek v jílovité půdě může být výzvou, ale s trochou úsilí a správnými technikami můžete proměnit svou zahradu v nádhernou oázu plnou kvetoucích rostlin. Jílovitá půda je známá svou těžkostí a špatným odvodněním, což představuje problém pro mnoho rostlin. Nicméně existuje mnoho trvalek, kterým se v těchto podmínkách skvěle daří. Poskytneme tipy, jak upravit jílovitou půdu a které trvalky vybrat, abyste dosáhli úspěchu a krásy na své zahradě.

Trvalky vždy sázejte až do připravené půdy a obohacené o živiny. Zdroj: Pixabay

Co je jílovitá půda?

Jílovitá půda je typ půdy, který se vyznačuje vysokým obsahem jílových částic. Tyto částice jsou velmi jemnozrnné, což znamená, že mají malý průměr, obvykle menší než 0,002 mm. Díky své jemnosti mají jíl a jílovitá půda schopnost zadržovat velké množství vody, což obvykle vede k problémům s odvodněním a provzdušněním. Jílovitá půda se často stává těžkou, lepkavou a obtížně zpracovatelnou, když je mokrá, a naopak tvrdou a kompaktní, když vyschne. Tyto vlastnosti představují výzvu pro zahradníky, protože mnoho rostlin se v takových podmínkách špatně vyvíjí. Přesto to s jílovitou půdou není beznadějné – s vhodnými úpravami lze zlepšit její strukturu a učinit ji vhodnou pro pěstování široké škály rostlin, včetně trvalek, které jsou přizpůsobeny těmto podmínkám.

 

Venkovní dlažba se pokládá na terče. Víme, jak na to

 

Jílovitou půdu vylepšíte přidáním organické hmoty jako je kompost, hnůj nebo rašelina, což výrazně zlepší její strukturu. Organická hmota navíc zvyšuje odvodnění a provzdušnění půdy. Přimícháním hrubého písku do jílovité půdy může také pomoci zlepšit její strukturu a odvodnění. Písek vždy dobře promíchejte s půdou, aby se dosáhlo co nejlepšího výsledku.

Trvalky vhodné pro jílovitou půdu

Existuje řada trvalek, které v těchto podmínkách nejen přežívají, ale přímo prosperují. Mezi ně patří Kosatec německý, jehož nádherné květy přicházejí v široké škále barev a přidávají do zahrady eleganci a živost. Denivka je známá svou odolností a schopností kvést celé léto, což poskytuje nepřetržitý zdroj barev. Třapatka je oblíbená pro své zářivě žluté květy, které přitahují motýly a další opylovače, čímž oživují zahradu. Sedum, neboli rozchodník, je sukulentní rostlina, která je velmi odolná a nenáročná na údržbu. Navíc dobře snáší jílovitou půdu i suché období.

Kosatec německý je známý svými velkými a nápadnými květy, které mohou dosáhnout průměru až 15 cm. Zdroj: Pixabay

Dalšími vhodnými trvalkami jsou bohyšky, které jsou známé svým bujným listím a schopností prospívat ve stinných místech s jílovitou půdou. Čechrava je ideální pro vlhčí části zahrady a nabízí nádherné květy ve tvaru chocholů v různých odstínech růžové, bílé a červené. Plamenka latnatá činí další skvělou volbu, která dodá zahradě barvu, a navíc přiláká motýly. Tyto rostliny nejen zkrášlují zahradu, ale také přinášejí biologickou rozmanitost a odolnost proti různým nepříznivým podmínkám. Výběr těchto trvalek zajišťuje, že i zahradníci s jílovitou půdou se mohou pochlubit krásně kvetoucí a zdravou zahradu.

 

Do jaké nádrže zachytávat dešťovou vodu a kam pro ni?

 

Lupina je skvělou volbou díky svým vysokým květům v odstínech modré, fialové, růžové a bílé, které dodají vaší zahradě vertikální prvek. Krásnoočko je další odolnou trvalkou, která kvete hojně a dlouho, přičemž snáší i méně příznivé podmínky. Rozrazil nabízí dlouhou dobu kvetení a je velmi přizpůsobivý různým půdním podmínkám, a to včetně jílovité půdy. Dračík se svými zvonkovitými květy je další rostlinou, která dodává zahradě barevnost.

Zdroj info: Zahrádkářská poradna, Sazenička, Přírodní zahrady

Rozrazil je díky svým protizánětlivým a antibakteriálním účinkům také součástí mnoha bylinných směsí. Zdroj: Pixabay

 

Bydlet hned teď? S modulárními domy je to hračka

 

 


You must be logged in to post a comment Login