Rady a tipy

Chystá se Evropská unie zakázat kotle na dřevo a uhlí aneb jak budeme topit?

Od   | 

Topení dřevem a uhlím tu s námi je už hodně dlouho. Ovšem ať chceme, nebo nechceme, pomalu ustupuje pohodlnějším způsobům vytápění, které jsou zároveň šetrnější k přírodě. Přesto je u nás stále hodně domácností, které tak topí. A právě ty by měly zkontrolovat své kotle.

Dřevem můžete topit stále. Alespoň prozatím. Zdroj: Ptáček

Bude zakázáno topit dřevem a uhlím?

Jednoznačná odpověď zní NE. Alespoň prozatím. Co ovšem platí, je to, že od 1.9. 2024 bude zakázáno provozovat kotle na pevná paliva v objektech určených k bydlení, pokud nesplňují minimálně 3. třídu dle normy ČSN EN 303-5. Tento zákaz platí už od letošního září pro zdroje, které jsou umístěné mimo obytné budovy. Původně měl zákaz platit celoplošně už letos, ale nakonec se termín pro domácnosti posunul. Nově se tedy nebudou smět používat:

  • kotle na tuhá paliva 1. a 2. emisní třídy (hlavně na uhlí a dřevo),
  • kotle vyrobené dříve než v roce 2000,
  • kotle vyrobené svépomocí nebo upravené.

Kdo nestihne výměnu včas, může dostat pokutu až 50 000 Kč a klidně i opakovaně, dokud bude starý kotel vlastnit a provozovat.

 

Potřebujete zjistit emisní třídu kotle?

Nevíte, jakou má váš kotel emisní třídu? Zjistíte to z dokumentace, kterou k němu máte, popřípadě na výrobním štítku, který by se měl nacházet na zadní straně kotle. Pokud žádný štítek nemá, je dost pravděpodobné, že limity vyšší emisní třídy nesplňuje. Pokud víte, že jde o kotel, který byl vyrobený před rokem 2000, nebo ho vyráběl kdysi váš tatínek, přišel čas na výměnu. Pamatujte, že nestačí jen vědět. Minimálně úředníci budou chtít, abyste emisní třídu kotle dokázali doložit. Pokud nemáte nic, čím byste to mohli prokázat, nechte si ho zkontrolovat revizním technikem. Ten řekne, zda splňuje požadované emisní limity, a vystaví revizní zprávu, která jako doklad postačí.

Tip: Bojíte se, že máte utrum s romantickými večery před krbem nebo krbovými kamny? Nemusíte. Tedy v případě, že neslouží jako hlavní zdroj vytápění. Lokální topidla můžete používat dál.

Nový kotel je sice investice, ale topení s ním bude jednoduší a méně nákladné. Zdroj: Viessmann

Zákaz prodeje kotlů

Kdo chce koupit ještě kotel nový a neplánuje přejít na některý z alternativních způsobů vytápění, měl by si pospíšit. Podle novely zákona o ochraně ovzduší by od ledna 2025 nesměli prodejci prodávat spalovací zdroje na pevná fosilní paliva do 300 kW. Po tomto datu se ještě smí doprodat zásoby, ale to je vše. Opatření nemá vliv na domácnosti, které již kotle a kamna koupené mají. Teoreticky by také šlo zakoupit je i potom v zahraničí. Ovšem problém pravděpodobně vznikne s připojením takového zařízení.

 

Rolety, které nepustí dovnitř svit slunce, ale uvidíte skrz ně ven

 

Nemáte na nový topný zdroj? Pomůže vám dotace

Ať už se rozhodnete pro nový kotel na uhlí či dřevo, tepelné čerpadlo, kotel na biomasu nebo něco jiného, vše stojí peníze, a ne právě málo. Mnoho lidí si takovou investici dovolit nemůže. Stát pro tyto případy vypsal dotace, které zvládnou pokrýt až 95 % nákladů u nízkopříjmových domácností. Ty navíc získají peníze předem.  Ti ostatní získají až 50 % na výměnu neekologického kotle. Peníze jdou z dotačního programu Nová zelená úsporám.

Tepelné čerpadlo není levná záležitost. S dotací ale dosažitelná. Zdroj: Vaillant

Nízkopříjmové domácnosti:

  • mají nárok až na 180 000 Kč na pořízení tepelného čerpadla a až 130 000 na kotel na biomasu,
  • dotace je určena lidem pobírajícím starobní důchod, invalidní důchod či příspěvek na bydlení,
  • lze ji získat dopředu formou zálohy (i zpětně),
  • nejsou podporována tepelná čerpadla vzduch-vzduch,
  • lze žádat jen v omezených termínech, proto sledujte stránky svého krajského úřadu, ať vám termín neuteče.

Ostatní domácnosti mohou čerpat dotaci na výměnu

  • kotle na pevná paliva, který nesplňuje třídu 3., 4. a 5.,
  • lokálních topidel na pevná paliva, pokud slouží jako hlavní zdroj vytápění,
  • elektrického vytápění za tepelné čerpadlo s elektrickým pohonem,
  • plynových kotlů a topidel, které jsou starší než 20 let za tepelné čerpadlo. Podmínkou je, že budova musí spadat do třídy energetické náročnosti A-D.

Podporované zdroje tepla

  • kotel na biomasu,
  • lokální zdroj na biomasu,
  • tepelná čerpadla,
  • napojení na teplárny,
  • kombinovaná výroba elektřiny a tepla (vztahuje se jen na bytové domy),
  • individuálně stavěná akumulační kamna na biomasu.

Běžným domácnostem pokryje dotace až 50 % celkových pořizovacích nákladů. U tepelného čerpadla například až 140 000 Kč . Mimo dotace na vytápění můžete získat podporu i na pořízení fotovoltaiky, nabíjecí stanice pro elektromobil, využití dešťové vody a nově i na rekonstrukci domu po babičce.

Tip: Nebojte se požádat o proplacení nákladů zpětně. Lze to na instalace, které byly provedené po 1.1.2021.

Tepelné čerpadlo můžete mít i v technické místnosti. Zdroj: Viessmann

Výměnu kotle proveďte včas

Vzhledem k vytíženosti firem a techniků nenechávejte výměnu starého kotle za nový na poslední chvíli. Už dnes je poměrně problém sehnat solidní firmu a dá se předpokládat, že s blížícím se datem zákazu to bude ještě horší. Když jde pouze o výměnu jednoho zařízení a vše ostatní zůstane při starém, pravděpodobně tak dlouho čekat nebudete. Jestli ale chcete přejít na úplně jiný druh topení ve spojení s četnými stavebními úpravami, připravte se na dobu i několika měsíců. A termín se kvapem blíží.

Zdroj info: Viessmann, mzp.cz, novazelenausporam.cz, e15.cz

 

Variabilní pohovka vhodná i do menšího pokoje

 

 


You must be logged in to post a comment Login