Kuchyně
5 tipů pro stolování v malé kuchyni
Máte malou kuchyni, do které bude ještě třeba vměstnat jídelní stůl a bude to oříšek? I v malém prostoru lze vytvořit prostor pro stolování, kde se budete moci pohodlně a bez problémů najíst.
Základní rozměry pro stolování
Při běžném a pohodlném sezení by měla být židle od stolu odsunuta minimálně na 15 – 20 centimetrů. Jestliže si chcete sednout pohodlněji, pak počítejte, že židle bývá od stolu odsunuta zhruba o 65 – 70 cm více. Nezbytný je i prostor, kdy ke stolu usedáme a opět se zvedáme. Zde musíme připočítat minimálně 10 dalších centimetrů. Důležité je mít na paměti, že šířka u stolu pro strávníka, který se chce pohodlně najíst, se pohybuje od 60 cm.
1. Sklopné a výsuvné stolky
Do garsonky, malého bytu, ale i do kuchyně, kam je potřeba malou jídelnu vměstnat, se bude hodit sklopný, výsuvný a stohovatelný nábytek, obzvláště stůl. Jakmile sklidíte nádobí, může se z pohodlného stolku stát malá polička, na kterou lze odložit během dne šálek kávy, nebo vázu s čerstvými květy. Židle, které obklopí tento stůl mimo stolování umístěte například do rohu a dbejte na to, aby bylo možné je na sebe naskládat. Pamatujte, že toto řešení stolování bude vyhovovat dvou, maximálně třem lidem, v případě více členů rodiny, nebo početnější návštěvy bude třeba se u stolu prostřídat.
2. Rozkládejte!
Skvělým řešením jsou i rozkládací stoly, díky kterým pohostíte početnější návštěvu. Z malého stolku pro dva lidi lze jednoduše vykouzlit stůl, který pojme až šest strávníků. Jestliže se rozložený stůl nevejde do kuchyně, pak ho pro tuto příležitost přesuňte například do obývacího pokoje. Nezapomeňte ani na dostatek židlí pro hosty, praktické jsou v tomto případě skládací tipy.
3. Prodlužte pracovní prostor
Pokud je to ve vaší kuchyni možné, pak využijte pracovní plochu, kterou jednoduše prodloužíte, a vytvoříte tak praktické a příjemné posezení. Pamatujte na to, že aby zbylo dostatečné místo pro nohy a také prostor pro zasunutí barových židlí, neměla by být pod deskou žádná skříňka nebo zásuvka, která by vám pohodlné sezení znemožnila. Výhodou takto vyřešeného jídelního stolu je také zvětšení pracovní plochy, která vám usnadní práci při vaření, například pro odkládání surovin.
4. Lavice ušetří prostor
Místo klasických židlí raději sáhněte pro lavice, které jsou nejen užší, ale které pojmou i větší počet lidí. Vměstnáte-li do kuchyně lavici ve tvaru „L“ mohou na ni usednout i 3 – 4 lidi. Ideálně by měla být dlouhá alespoň 150 centimetrů. Zvolíte-li lavici bez opěradla, pak přidělejte ke zdi pruh molitanu, který vytvoří pohodlnější sezení. Lavice poslouží také jako skvělé místo pro umístění dekoračních polštářů nebo dek, které vytvoří útulný domov.
5. Pamatujte na tvar a zbavte se zbytečností
Při výběru stolu do malé kuchyně dejte přednost obdélníkovému, či čtvercovému tvaru. Naopak se vyhněte kulatému stolu, který nelze přisunout ke zdi. Pokud ale tento tvar vyžadujete, pak pamatujte na to, že stůl pro dvě osoby by měl mít průměr 80 cm. Na stolování je pak potřeba prostor s průměrem alespoň 245 cm.
Dalším krokem, díky kterému se místo pro stolování v malé kuchyni najde, může být i větší úklid. Každý má doma věci, které jsou zbytečné a nikdy je nevyužije. Těchto věcí je třeba se zbavit a neoplakávat je. Police plná suvenýrů nejen zabírá místo, ale zároveň malý prostor ještě opticky zmenší a nebude působit vzdušně.
Fotogalerie:
You must be logged in to post a comment Login